Rustikalan, starinski, bakin namještaj…

Sve je to shabby chic- vintage, antikni ili pak posve novi komad namještaja dizajniran tako da podsjeća na onaj koji je nagrizao zub vremena. Malene nepravilnosti i nesavršenosti, koje se naziru na površini namještaja, čine bit shabby chica. Upravo je u tim sitnim detaljima ucrtan duh prošlih vremena koje ljubitelji shabby chica nostalgično žele oživjeti.

Prolaznost vremena ucrtana je kao vrlina koja doprinosi ljepoti, šarmu, toplini prostora, romantičnom ozračju i kreativnosti onoga tko je namještajem u shabby chic stilu odlučio oplemeniti svoj dom. Najčešće je takav starinski namještaj u toplim i neutralnim te pastelnim bojama poput nježno ružičaste, bijele ili svijetlo plave te mediteranskim nijansama poput plave ili tirkizne. Samo jedan kutak uređen u shabby chic stilu unijet će u prostor dašak romantike i topline, a može se sasvim lako kombinirati i s komadima namještaja drugog stila, antiknog ili modernog.


Povijest

Shabby chic se u povijesti uređenja interijera pojavio osamdesetih godina prošlog stoljeća u Velikoj Britaniji kao omiljeni stil odmetnika, umjetničkih duša i boema. „Izumili“ su ga kao svojevrsni odgovor kontra kulture na ukus i modu tadašnje više srednje klase koja je razmetljivo nastojala pokazati svoje bogatstvo kupujući „moderan“ namještaj visokog sjaja koji je već na prvi pogled odisao skupoćom. Shabby chic je nastao kao sušta suprotnost tom serijskom i sterilnom namještaju bez duše i priče, a njegovi su tvorci svoje komade namještaja smatrali umjetničkim djelima čija se ljepota krije upravo u tome što nisu savršeni.

Termin shabby chic skovao je magazin „The World of Interiors“, a stil je postao popularnim tek u devedesetim godinama i od tada ne silazi s trona najpopularnijih stilova uređenja. Odavno shabby chic nije više sinonim samo kontra kulture, boema i umjetničkih duša, već ga u svoje prostore unose sve nostalgične i romantične duše te ljubitelji antiknog uređenja koji vole auru nekih prošlih vremena. Od 80-ih i 90-ih godina do danas stilovi uređenja su se mijenjali, no shabby chic baš nikada nije silazio s trona popularnosti postajući bezvremenskim i chic stilom s pričom koja ne zastarijeva.